Великобритания навлезе в последната си година като член на Европейския

...
 Великобритания навлезе в последната си година като член на Европейския
Коментари Харесай

Година преди Brexit британската икономика изостава от своите връстници

 Великобритания навлезе в последната си година като член на Европейския съюз с упованието да бъде най-бавно растящата стопанска система измежду другите си богати връстници, като несигурността най-вероятно ще компенсира позитивните настроения в международен мащаб, до момента в който страната се пробва да изглади детайлите към бъдещето си, показва Wall Street Journal в собствен материал.
Откакто гласоподавателите гласоподаваха за Brexit на референдума през 2016 година, устойчивият, въпреки и не изключително впечатляващ, растеж на страната се показва по-добре, в сравнение с предвиждаха множеството прогнози. Но през последното тримесечие на 2017 година Англия означи най-слабия стопански растеж от всички страни в Г-7.

Британският министър председател Тереза Мей, която предишния четвъртък означи една година до напускането на блока на 29 март 2019 година, показа Brexit като опция за стимулиране на английската стопанска система, освобождавайки я от наредбите на Европейски Съюз и отваряйки нови пазари за експорт. „ Убедена съм, че нашето бъдеще ще бъде ярко. Това е едно бъдеще, в което ще търгуваме свободно с другари и сътрудници в Европейски Съюз и оттатък “, съобщи тя в изказване, оповестено от нейния офис. 

 

Според икономисти обаче визията на Мей за бъдещето остава далечна, а прогнозите за 2018 година още веднъж слагат Англия покрай дъното на Г-7. Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) чака растеж от едвам 1,2% през 2018 година, същият какъвто се чака и в Япония. Съединени американски щати, както и други развити стопански системи, се допуска, че ще се разраснат с доста по-бързи темпове.

Преговарящи от Лондон и Брюксел по-рано този месец договориха изискванията за временен интервал, който да затвори пропастта сред Brexit и формалния старт на новите търговски съглашения в края на 2020 година Въпреки това с навлизането на приключващите през октомври договаряния във заключителен стадий, остават нерешени някои основни въпроси.

Според бизнеса несигурността въздейства на икономическата интензивност. От английската компания за произвеждане на индустриални съставни елементи Bronte Precision Engineering Ltd. показват, че поръчките им са в здравословни мащаби, само че съгласно управлението те би трябвало да са още по-високи поради мощното показване на международната стопанска система.

Брутният вътрешен артикул на Англия набъбна с 1,4% през последното тримесечие на предходната година в съпоставяне със същия интервал година по-рано, демонстрират данни на Националната статистическа работа. В Европа растежът на Лондон е изпреварен без проблеми от Франция, Германия и Италия, обръщайки наклонността от минали години, когато Англия беше преди страните от еврозоната, забавени от икономическата рецесия.

И въпреки всичко упованията за по-дълбоко закъснение се оказаха погрешни, като потребителските разноски останаха високи, без значение от мощната инфлация и отслабения паунд, който даде подтик на износа.

През 2017 година чистата търговия означи най-големия си принос за растежа на годишна база от 2011 година насам. Безработицата също по този начин продължава да пада, достигайки докрай за последните четири десетилетия в размер на 4,3% през последното тримесечие на предходната година.

По думите на Шон Рамсдън, изпълнителен шеф на търговеца с хранителни артикули Ramsden International, от референдума насам приходите на компанията му са се нараснали с сред 5% и 10% с помощта на засиления експорт към 135 други страни, което съгласно него се дължи главно на поевтиняването на паунда.

Независимо от това, вложенията в бизнеса са доста по-слаби от междинните за Г-7 от допитването през 2016 година насам, демонстрират данни на Английската централна банка. Според нейни представители несигурността за това какви ще бъдат бъдещите връзки сред Лондон и Брюксел отсрочват на фирмите огромни разноски – наклонност, която те чакат да се резервира до момента в който не станат ясни очертанията на новите двустранни връзки сред Европейски Съюз и Англия.

Английската централна банка счита, че отслабените вложения пречат на способността на стопанската система да се уголемява, без да подхранва инфлацията. Институцията даде сигнал, че ще усили лихвените проценти още веднъж тази година, както и идната, с цел да върне инфлацията към стойности от 2%.
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Веселина Василева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР